Bezglutenski kolač od jagode

1

Obožavam jagode. Svi koje me znaju, znaju da obožavam jagode. Znamo dakle da obožavam jagode, ali tek sam danas, pregledavajući svoje recepte i fotografije, shvatila koliko. Gdje god se okrenem, u svim folderima: jagode.
Sukladno navedenom, ovo je doba godine kada mojim ukućanima jagode “izlaze na uši” (bajdvej, upravo sam naručila dostavu nekoliko desetaka kila da si na vrijeme osiguram zalihe u škrinji i u teglicama marmelade), ali nema nikog tužnijeg od mene nakon ljeta, upravo zbog izostanka ovog divnog crvenog ploda (da, TOLIKO ih volim. Cca dvije mjerice dnevno, da budem preciznija :D)
Pa da iskoristim priliku i sezonu, dok ih još ima (a sad su naaaaajmirnisnije i najsočnije!), evo jedan brzopotezni desert sa (nećete vjerovati :D) jagodama 🙂 Kao i kod većine mojih recepata, ni ovaj ne sadrži brašno, mlijeko i šećer pa je pogodan za svakojake dijetne restrikcije i modu 🙂

Sastojci (za dva serviranja):

  • 200g jagoda (i par komada za dekoraciju)
  • Par kapi limuna ili prstohvat limunske kiseline
  • Pola male vrećice pektina
  • 100g indijskih oraščića
  • Žlica mljevenog rogača
  • 2 žlice meda
  • Žlica suhih brusnica
  • 1dl vrhnja za šlag

Priprema:

Namočite indijske oraščiće u vodi, ostavite ih da se namaču par sati.
Marmeladu od jagoda možete pripremiti sami, ili koristiti gotovu (u tom slučaju u sastojcima preskočite jagode, limun, žlicu meda i pektin).
Marmelada: jagode narežite, prelijte sa par žlica vode i kuhajte do vrenja. Usitnite štapnim mikserom, dodajte limun ili limunsku kiselinu, med i pektin te dobro promiješajte. Ostavite da se ohladi i stisne.

Indijske oraščiće procijedite i sameljite u blenderu. Dodajte brusnice, rogač i med.
Napravite šlag od vrhnja, te umiješajte par žlica marmelade od jagoda. Ukoliko želite, kolač možete servirati i u ovoj fazi; koristeći zdjelicu ili sl., ili šlag stavite u kalup, te u frižider/frizer da se ohladi i stisne prije serviranja.

Kalorijska vrijednost:

Ukupno (svi sastojci u receptu): 1070 kcal
Po serviranju (2 porcije iz recepta):  535 kcal