Pripreme za turističku sezonu. Ne na Google translate-u, molim

x

Proljeće je doba u kojem cvjetaju grafički biznisi, makar na području Dalmacije i obale.
Doba je to kada se većina vlasnika turističkih i ugostiteljskih objekata sjeti da „sezona samo što nije“, pa se (vrlo često last minute) sjeti da bi trebalo malo osvježiti jelovnike i ponudu, nabaciti neki novi „feature“ koji će upravo ovu sezonu učiniti turbo uspješnom, u odnosu na prethodnu koja je podbacila zbog _____________(izmislite razlog).
Probuđeni iz dugog i depresivnog zimskog sna, panično smišljaju strategije i rješenja, obraćaju se svojim dugogodišnjim suradnicima (malom od Bepa koji se razumije u kompjutere) sa molbom da im na brzinu odrade taj posao (nema ti tu puno zajebancije; samo mi prevedi ovih par novih rečenica, nacrtaj neki novi logo, napravi mi na brzinu jelovnike i mo’š usput rješit’ vizitke i flajere) kojeg će im platiti čim se pojave prvi gosti.
Kad shvate da je mali od Bepa „neodgovorna pizda“  (ne razmišljajući o tome da taj isti mali ima stotinjak identičnih upita, odjednom), uzimaju stvar u svoje ruke, laćaju se svojih tipkovnica i kompjutera, te u jedno popodne rješe sami cijelu strategiju poslovanja i grafički dizajn. Najbolji prijatelj stranih turista je „google translate“ (taj mali sve zna, na svakom jeziku!!!), Word je najbolji alat za kreiranje ponude, a logo – pih, nacrtati ga u Paintu zna svaka šuša, ne’š ti.
U last minute varijanti, sva su rješenja dobra jer se kod nas gosti ionako zadržavaju samo jedan dan, pa nije previše važno kakvi su materijali kojima im se obraćamo – bitno je da je ponuda zabilježena, pa i nek je printana na običnom papiru, ubačena u plastičnu foliju koja najbolje odolijeva flekama od ćevapa, buzare ili pašticade.

Ne jednom sam vlasnicima ugostiteljskih objekata postavila pitanje o grafičkom dizajnu, vizualnom identitetu i uslugama printa koje su koristili – paleta odgovora i isprika je tako široka da ne stane u ovaj prozor. Uvijek su za sve probleme krivi drugi, a navedeno, izgleda, nikad nije u top prioritetima pripreme za sezonu i poslovanje.

Dobar dio isprika leži i u činjenici nerazumijevanja tuđih poslova, pa se često poslovi koji spadaju u domenu rada na kompjuteru minoriziraju i devaloriziraju jer „Lako ti je tako, sjediš po cijeli dan na kompu i kao nešto radiš.“
Rezultati takvog razmišljanja ne utječu nužno na poslovanje, jer zaista, postoji dobar dio turista kojima ne smetaju ružni jelovnici, tipfeleri koji to nisu ni na jednoj planeti već samo stravično neadekvatno prevedene rečenice na google translate-u, oni će svejedno konzumirati nešto u vašem objektu, platiti račun i otići (možda sa smijehom, a možda i bez).
Ali, takav način poslovanja vas svrstava u statistiku objekata ismijavanja na internetu i pogoduje razvoju generalnog imiđa države i našeg statusa u svijetu.

Pa da ne bude samo kritika, evo nekoliko savjeta kako se dobro i na vrijeme pripremiti za sezonu:

 1. Dajte si dovoljno vremena za smišljanje strategije i ponude
  Po završetku sezone, odmorite tjedan-dva, odradite obiteljsko putovanje i/ili što već podrazumijevate pod odmorom, a onda se polako bacite na posao. Zapišite želje, ideje i mogućnosti.
 2. Savjetujte se i istražujte tržište i konkurenciju
  Na kavi s kolegama, na internetu, promatrajući svijet oko sebe u prolazu – pregršt je mjesta na kojima možete dobiti odgovore i ideje, pa i sasvim slučajno.
 3. Na vrijeme krenite s pripremama za sezonu
  Ne čekajte proljeće. Već po završetku novogodišnjih praznika, nađite osobu koja će vam pomoći s pisanjem jelovnika, osobu koja će vam pomoći s prijevodom, nekoga tko će vam objasniti i asistirati u vođenju online marketinga i najvažnije – na vrijeme dogovorite promjene u grafičkom dizajnu i printing materijala.
  Mnogi ljudi i obrti/firme rade s odgodom plaćanja, tako da ne morate nužno sve platiti unaprijed ili neposredno po izvršenom poslu. S tim na umu, jasno vam je zašto je bolje sve imati pripremljeno na vrijeme, umjesto riskiranja last minute grešaka i stravičnih rezultata?
 4. Educirajte se
  Ako iz nekog razloga svejedno sve ovo odlučite raditi sami (najčešće zbog uštede novaca i vremena), potražite savjete i upute. Danas na internetu imate odgovore na sve. Upute za sve. Riječi, fotografije, video materijale, korak po korak upute kako napraviti i najkompliciranije zadatke. Iskoristite znanje koje vam je pred nosom (i besplatno!).
 5. Budite pametni i učite iz svojih (i tuđih) grešaka
  Ne bojte se pitati, tražiti pomoć i platiti za usluge u kojima niste jaki ili stručni. Nismo svi rođeni s talentom za brzo i lako usvajanje novih znanja i vještina, niti moramo znati sve.
  Grafički dizajn povjerite dizajnerima, izradu materijala onima koji s tim imaju iskustva, community management nekome tko razumije tehnologiju i psihologiju komunikacije. Tek onda kada naučite cijeniti tuđe poslove i kada naučite da se stvari rade tako da vi radite ono u čemu ste jaki, a ostale poslove prepustite profesionalcima u svojim oblastima, na putu ste da postanete uspješni i izvrsni u svom poslu.

Investicije u razvoj poslovanja i adekvanu pripremu za poslovanje UVIJEK se isplate. Možda rezultate nećete vidjeti odjednom, ili kroz vidno podebljan bankovni račun, ali činjenica da ste svoj posao shvatili dovoljno ozbiljno da bi mu se posvetili na svim razinama, govori nešto o vama kao vlasniku poslovanja i stvara image ozbiljnosti, profesionalnosti i iskustva u poslovanju.
A to je puno vrijednije i bolje od toga da se vaše ime spominje u kontekstu podsmijehivanja ili sažaljevanja, bez obzira koliko vam to inače (nikad prije) nije utjecalo na poslovanje.