Tko je kriv?

Izranjam iz mora i čitavim bićem se fokusiram na udah, onaj prvi nakon što sam plućima dozvolila da se natope solju. Cijelo tijelo cvili od posljedica težine življenja dok u sebi grčevito pokušavam pronaći djevojčicu koja je znala ozdraviti i od samog pogleda na more. Tu je negdje, sigurna sam – zaključujem dok otresam kapi soli s očiju a rukama proizvodim bijele, pjenušave valove u koje agresivno zaranjam prije no što ponovim cijeli ciklus. x Svakim zaronom skidam sa sebe po sloj života. Stresa, svakodnevice, svega negativnog što se zakači za biće poput čička, htjeli mi to ili ne. Osjećam se lakšom nakon svakog urona, a sa svakom novom kapi soli, djevojčica sve jasnije izranja na površinu.
Teško mi je objasniti zašto i koliko točno negativnog se zalijepi za moje biće, bez obzira na nastojanja i svu pozitivu u kojoj se svakodnevno, namjerno utapam.

Prije 6 godina promijenila sam život u potpunosti; sve navike, većinu uvjerenja i sve što me ikad kočilo u nastojanjima da život živim sa samo jednom premisom; biti sretna i prenositi to na druge. Ne gledam tv, ne konzumiram ni trećinu stvari koje “normalan svijet” konzumira, ali ipak se tu i tamo, nesvjesno okrznem o negativu koja se kao infekcija, brzinom svjetlosti proširi bićem ukoliko nešto odmah ne poduzmem.

Ovih dana površinski smo upoznali ženu koja je iz nekih, nama neshvatljivih razloga, u smrt odvukla sebe i svoje maloljetno dijete.
Kako smo samo ju samo spremno i veselo dočekali kopljima naoštrenih od vlastitih frustracija za koje nismo ni svjesni da postoje.
Kako smo samo nonšalantno i bez trunke razmišljala letimično pročitali vijesti i donijeli zaključke o priči čiju dubinu i veličinu ne možemo shvatiti ni da živimo triput i završimo sve stupnjeve psihologije i medicine.
No nikada to nećemo gledati na taj način, nikada nećemo zastati i razmisliti, rijetko ćemo nekome dati toliko vremena i pažnje da zaista, makar jednom probamo shvatiti iti približnu istinu.
Davno sam naučila da svaka moja osuda nema veze s činom ili osobom koju osuđujem; uvijek je to jedino i isključivo intimna reakcija na vlastite frustracije, strahove ili sumnje koje sam ili tek upoznala, ili s kojima se bezuspješno borim. Zato, ako ih i primjetim, prihvatim njihovo postojanje i fokusiram se na način kojim ću ih čim prije rješiti.

Ivana i Patrik portret su svih naših frustracija. Portret su sebičnog društva koje nam svakodnevno imputira važnost privatnog interesa, osobne sreće, činjenice da mi zaslužujemo samo najljepše i najbolje, portret su megalomanske gramzivosti privatnog koje je u potpunosti istisnulo društveno o bilo čemu da se radi, a naročito o odgovornosti koja više ne postoji, pa ni na privatnom nivou.

Na kraju balade ostaju mnoga neodgovorena pitanja i gorak osjećaj u ustima koje bi svaka iole normalna osoba trebala osjećati.
Jesmo li mogli primjetiti, jesmo li mogli utjecati, jesmo li možda baš mi mogli pomoći? Ako zastanete, okrenete se oko sebe i otvorite oči, možda primjetite da i u vašem najbližem okruženju postoje osobe koje su upravo kao Ivana.
Izvana vesele, optimistične i potpuno ok, a iznutra inficirane trulom tugom protiv koje niti mogu, niti znaju kako se boriti. Naravno, niti je naša obaveza, dužnost, a ni moranje pomoći im, ali ponekad i sama činjenica da ih vidimo i prihvatimo da su tu i da u nekoj domeni nisu u redu, pomaže beskrajno. Možda čak i do te mjere da upravo to bude razlog da si ne oduzemu život jer ne vide izlaz.
A ako već ne zbog Ivane i Patrika, ili nekog Pere ili Ane…onda zbog nas samih ili naše djece koja bi mogla izrasti i u ne tako sretne ljude.