3 medalje na prvom međunarodnom takmičenju

Eto i to se desilo.
Konačno, nakon dugo vremena kontempliranja i razmišljanja, odlučila sam se okušati u takmičenju.
Kad provedete cijeli život u kuhinji uz oca koji je prvi međunarodni gastronomski sudac u državi, ujedno i totalni luđak kad se radi o eksperimentiranju s namirnicama, tehnikama, demistificiranju gastronomije kao nečeg što je rezervirano samo za vrhunske stučnjake i znalce…valjda je ovakav slijed događaja logičan.

Fuzijom kreativnosti, hrabrosti i iskrenim uživanjem u onome što radim, Istanbulu sam predstavila izuzetno jednostavna jela pripremljena na moderan način, kombinirajući elemente tradicije i molekularne gastronomije (ili jednostavnije moderne kuhinje, obzirom da mnogi zbog ‘elitističkog’ prizvuka izbjegavaju termin ‘molekularna’) kojom sam potpuno opčinjena zadnje vrijeme.

Detalji sa takmičenja, odnosno službena objava za medije:
Od 5. do 10. veljače 2013., TÜYAP Expo centar u Istanbulu, po 11. put je bio poprište Istanbul Gastronomy Festivala, međunarodnog natjecanja profesionalnih kuhara.

Organizator ovog prestižnog natjecanja, TAF (All cooks Federation – Turkey) i ove je godine okupio preko 2000 najboljih kuhara iz cijelog svijeta; Amerike, Europe, Azije i Afrike na kojem su sudjelovale tisuće domaćih i stranih kuhara iz 28 zemalja, te preko 40 poznatih WACS-ovih sudaca iz cijelog svijeta. Kuhari su se natjecali u preko 50 kategorija koje su bile podijeljene na individualna natjecanja juniora i seniora, te na timska i nacionalna natjecanja.

Hrvatska je i ove godine imala svoje predstavnike na takmičarskom dijelu festivala. Pod vodstvom Ivana Buzolića, međunarodnog WACS-ovog gastro suca, tim su činili Josip Carević, Matko Ivanišević, Sabina Jalšić i Marija (Maja) Mačković. Mlade snage hrvatske gastro scene očarale su žiri i Istanbul, donijevši Orijentu dašak Mediterana koristeći dalmatinske začine, ribu i domaće maslinovo ulje.

U kategoriji Moderna kuhinja, zlato su odnijeli Matko Ivanišević, Sabina Jalšić i Marija (Maja) Mačković.
Za jelo od janjetine, srebrom su se okitili Josip Carević, Sabina Jalšić i Marija (Maja) Mačković.
Originalno jelo od ribe za srebrnu medalju su pripremili Josip Carević i Matko Ivanišević.

Ženskom dijelu hrvatskog tima ovo je bio prvi ulazak u takmičarski boks, te se nakon prespavanog oduševljenja osvojenim zlatom, zajedno s kolegom Josipom Carevićem odlučuju prijaviti u kategoriju ‘National team Grand prix’. U toj prestižnoj kategoriji najboljih kuhara svijeta, po prvi puta u životu kuhaju zajedno, te od namirnica dobivenih na licu mjesta, pripremaju predjelo, jelo i desert. Timskim radom, kolegijalnošću, profesionalizmom i simfonijom okusa osvajaju žiri, te polučuju sjajan uspjeh zasluživši srebrnu medalju.

Ukupan, impresivan rezultat pod hrvatskom zastavom na 11. Istanbul Gastronomy Festivalu broji 3 zlatne i 8 srebrnih medalja koje je kući donijela ova moćna četvorka pod vodstvom Ivana Buzolića.